keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Liikunta elämäntavaksi

Eräs aivan toisella alalla työskentelevä tuttuni pohti sohvalta ylös pääsemisen vaikeutta pari päivää sitten. Hän kysyi olenko minä koskaan vaikka viikkoa ihan vahingossa harrastamatta liikuntaa. En ole. Mutta tiedän, että varsinkin täyden työpäivän jälkeen liikkumaan lähteminen on äärimmäisen raskasta. Mitä useampana päivänä sitä siirtää, sitä raskaammaksi se käy. Oikeastaan yksi syy siihen, miksi olen päätynyt liikunta-alalle on se, että en ole koskaan ymmärtänyt kuinka 24 tuntiin saa mahtumaan noin kahdeksan tuntia työtä ja saman verran unta, töihin kulkemisen, kaupassakäynnin, kotityöt, kulttuurin ja liikunnan harrastamisen, ystävien tapaamisen, kauneudenhoidon, syömisen ja vielä, jos ihmisellä on lapsia, niin heidän lukuisista tarpeistaan huolehtimisen. 

En ole varma onko kenenkään mahdollista keretä tekemään näitä kaikkia asioita yhden vuorokauden aikana. Jos on, on ainakin yhdisteltävä. Minä olen yhdistänyt työn ja liikunnan, vaikka pyrin siinäkin siihen, että välillä kerkeäisin myös oikeasti harrastamaan liikuntaa. Yhdistäminen voi olla hyvä kimmoke liikkumaan lähtemiselle myös toimistotyöpäivän jälkeen. Liikunnan harrastamisen voi yhdistää kavereiden näkemiseen tai se voi olla yhteistä aikaa perheen kesken. Meillä harrastetaan liikunnallisia treffejä pikkulapsiarjen keskellä.


Jos olet aivan poikki stressaavan työpäivän jäljiltä,  parasta mitä voit tehdä, on lähteä kävelylle. Kävele jonnekin, missä on puita ja luonnon ääniä. Ei ole tarpeen aiheuttaa keholle lisästressiä silloin, kun töissä on pahin paine päällä. Silloin kevyt liikunta mieluiten ulkoilmassa palauttaa kehoa ja mieltä päivän kuormituksesta. Saat myös helpommin unta ja nukut paremmin. Aihetta pohtinut tuttavani totesi tähän ehdotukseeni, että kävelyllä hän ei ikinä ajattele, että ei jaksaisi kävellä pidemmälle, vaan "mitäköhän tuon mäen takana on?". 

Jos haluat, että liikunta pysyy elämässäsi, pitää liikkumisesta tehdä tapa. Sen kaikista mieluisimman tai ainakin muuten vain superhauskan lajin löytäminen on tehokas tapa tsempata itsensä treeneihin flunssan jälkeen tai kun taivaalta tulee räntää vaakatasossa. Myös maailman siisteimpien treenivaatteiden hommaaminen kuuluu samaan kategoriaan. Niitä tosin pitää olla tarpeeksi paljon, että joku lempivaate on aina puhtaana. Jos rakastat teknisiä vempaimia, osta uusi juoksukello ja kummasti palat halusta lähteä juoksemaan. 


Liikunnallisesta elämäntavasta tulee tapa samalla tavalla kuin mistä tahansa muista tavoista: pikkuhiljaa. Jos lähdet tänään kävelylle,  huomenna uudestaan kävelylle, ylihuomenna jumppaan ja seuraavana päivänä venyttelet, elät jo liikunnallista elämää. Kun toistat saman yhden tai kahden liikkumattoman päivän jälkeen, vahvistat tapaasi voimakkaasti. Kohta et enää muista kuinka ihanasti sohva ja somen selaaminen kännykällä houkutteli vielä vuosi sitten.