keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Freelancer sairastaa

Minulla on useita työnantajia ja ohjaan monia erilaisia tunteja. Kipeänä mietin keikka kerrallaan olenko kunnossa ohjaamaan kyseisen tunnin. Osa tunneista ei nosta sykettä paljon, mutta saattaa vaatia ääneltä liikaa kurkun ollessa käheänä. Joistain paikoista voin olla omalla ilmoituksella sairaslomalla ja toisiin tarvitsen todistuksen, joka pitää hommata heti aamusta, vaikka tunnit olisivat vasta illalla. Joillekin tunneille ja paikkoihin löytyy helposti sijainen, joskus tunnit joudutaan perumaan. Omista vakkaritunneista saan sairasajalta palkan, mutta sijaistuksista ei. Ja sunnuntailisäähän ei sairaslomalla saa.

Välillä on todella vaikeaa tietää onko ohjauskunnossa. Onneksi terveydenhoidon ammattilaiset ovat aina olleet hyvin ymmärtäväisiä liikunta-alan erityispiirteille. He ymmärtävät, että vaikka olisin kunnossa tekemään toimistotöitä, ei ole viisasta ohjata esimerkiksi liikkuvaa tanssillista tuntia puolikuntoisena.

Me ryhmäliikuntaohjaajat toimimme liikunta-asioissa esimerkkeinä asiakkaille. Me kerromme, että sairaana treenaaminen voi olla vaarallista ja siitä ei kehittymisen kannalta ole mitään hyötyä. Elimistöllä on täysi työ parantumisessa, eikä sitä kannata rasittaa lisää nostamalla sykettä treenillä. Meidän tulee muistaa nämä asiat myös itse.

Silti tunnollisena työntekijänä poden helposti huonoa omaa tuntoa,  jos olen sairaslomalla, vaikka en ole pää kainalossa. On harmillista aiheuttaa muille lisää töitä,  yrittäjille lisäkuluja ja pahimmassa tapauksessa asiakkaille pettymys perutuista tunneista. Asiakkaisiin kiintyy ja heistä kantaa huolta. Saatan murehtia,  että onhan mahdollinen sijainen kiltti ja mukava, sekä tarpeeksi hyvä niille minun tyypeilleni. 

Tämän illan tunneille saisin helposti hyvän sijaisen, enkä tarvitse todistusta sairaudestani. Koen kuitenkin voivani jo niin paljon paremmin, että haluan ohjata kevyet tunnit. Kevyttä liikuntaahan voi kipeänä harrastaa, jos oireet ovat kaulan yläpuolella. Todennäköisesti joudun käymään ruokakaupassa kävellen nyt päivällä ja se on ihan hyvä testi siitä, kuinka helposti syke nousee ja hengästynkö. Välillä myös sillä on iso vaikutus olotilaan puolikuntoisena ainakin minulla, päätänkö olla jo paremmassa kunnossa vai jäädä sohvalle makaamaan.


Inkivääriä ja kuumaa vettä.