sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Joustavat juoksutossut

En ole Juoksijanainen. Tahtoisin olla ja toivon, että vielä joskus olen. Juoksen lyhyitä matkoja koiran kanssa ja juoksen kunnonkohotuslenkkejä niin, että kävelen minuutin ja juoksen aina kaksi tai kolme. Koska käytän aina tennareita tai lenkkareita, saatan pinkaista juoksuun myös vaikka kesken työmatkan ihan vain, koska voin.

Liikkujamies juoksee paljain jaloin. Myös pitkää matkaa ja myös talvella. Häneltä olen saanut erilaisia luentoja ja hyviä vinkkejä luonnollisesta juoksutekniikasta. Olen kokeillut juosta paljain jaloin kesällä. Koska tavoitteenani on vain juosta, väitän tarvitsevani kengät päästäkseni alkuun.

Aiemmin juoksin Nike Free Run -lenkkareilla. Minulla taitaa olla niitä neljät, joista kahdet sisäkäyttöön. Yllättäin Nike Freet ovat loistavat tanssilenkkarit! Varsinkin Zumbaa ja muita vastaavia tanssillisia monen eri lajin tunteja ohjatessa (ja tanssiessa) pitää voida samoilla lenkkareilla tanssia salsaa, reggaetonia, swing-tansseja, afroa jne. 

  

Viime kesänä osasin yhdistää toisen jalkapöytäni toistuvat kivut päiviin, jolloin olin kävellyt ja juossut paljon Nike Free Runit jalassa. Yritin laittaa nauhat eri tavalla, vaihtaa nauhat, mutta mikään ei auttanut. Nike Free Runit ovat ihanat tossut, mutta juoksemiseen tarvitsen lisää tukea. Epäilen, että astun sillä jalalla, joka aina kipeytyi, jotenkin väärin ja koska Free Runit ovat mahdollisimman vähän askelta ohjaavat kengät, pidemmällä matkalla virheasento korostui.

Syksyllä yritin motivoida itseäni juoksemaan useammin ostamalla uusia varusteita. Tärkeimpänä tarvitsin tietenkin uudet juoksukengät. Selasin vuorotellen nettikauppojen tarjouksia, Juoksija -lehden arvosteluja sekä juoksublogien kenkäarvioita ja päädyin tilaamaan Sportamorelta New Balance Fresh Foam Zante -tossut, jotka maksoivat muistaakseni tarjouksessa 110 euroa. Hain edelleen juoksukenkiä, jotka pistävät  jalkapohjan lihakset töihin. Jossain blogiarvostelussa oli näiden kohdalla miinuksena mainittu se, että jalalla saa niin hyvän tuntuman alustaan, että jalkapohjat kipeytyvät ja sehän toimi minulle hyvänä suositteluna.

 

Kun sovitin Zanteja jalkaan, tuli tunne, että pitää lähteä heti juoksuun (olin juuri silloin flunssassa, en lähtenyt). Päätin pitää kengät. Flunssani syksyllä pitkittyi ja pääsin juoksuttamaan uusia lenkkareita vain muutamia kertoja. 

Tänään juoksin Tapiolan Esport Arenan sisäjuoksuradalla ennen ja jälkeen kuntonyrkkeilytreenejä kierroksen sekä Nike Free Runeilla, että New Balance Zanteilla. Testi ei ollut tieteellisesti kovin pätevä, kun toinen kierros oli lämmittelyä ja toinen jäähdyttelyä, mutta väitän huomanneeni eron. 

 

 

Tästä eteenpäin juoksen sisäradallakin Zanteilla. Tajusin tänään, että pitää kokeilla niitä myös salilla, kahvakuulatunnilla ja muilla lihaskuntotunneilla. Tanssillisiin lajeihin niitä on turha edes kokeilla, koska pito on aivan eri luokkaa kuin Free Runeissa ja noilla jos joutuisi tanssimaan, olisi polvet vaarassa. 

Koska kengät ovat suuri rakkauteni, tulen varmasti palaamaan kenkäaiheilla usein. Kengät ovat myös valtavan tärkeät! Käytämme jalkoja joka päivä paljon ja minusta on jännä ajatus, miten jalat auttavat meitä kaikenlaisessa jumppaamisessa, mutta kuinka vähän jumppaamme jalkoja itsessään. Koska jalkajumppa jää itseltänikin päivittäin väliin, yritän hemmotella jalkojani käyttämällä vain mukavia kenkiä ja vaihtamalla niitä pitkin päivää mahdollisimman usein.