tiistai 28. helmikuuta 2017

Yksinkertaiset ja toimivat liikkeet


Kun suunnittelen ja ohjaan jumppatunteja, keskityn perusliikkeisiin. Tunneiltani löytyy usein sumokyykkyä, maastavetoa, vipunostoja, hauiskääntöjä ja pystypunnerruksia. Tykkään käyttää välineinä kahvakuulaa, käsipainoja, kahvallisia kuminauhoja, sekä mattoa. On turha keksiä pyörää uudelleen, kun koko kehon jokaiselle lihasryhmälle on olemassa loistavia liikkeitä. Minun tehtäväkseni jää valita liikkeet, jotka on helppo ohjata turvallisesti isossakin ryhmässä. Tässä auttaa se, jos liikkeet ovat tuttuja asiakkaille jo entuudestaan.

Pyrin valitsemaan liikkeet myös niin, että koko keho tulee treenattua tasapuolisesti. Tunnille ei yleensä eksy kahta eri liikettä samalle lihasryhmälle. Tunnillani tehdään yleensä liikkeitä aikaa vastaan ja rohkaisen asiakkaita rauhalliseen ja hitaaseen tahtiin. Hitaassa liikkeessä joutuu usein käyttämään enemmän voimaa ja keskittyminen auttaa tekniikkaa pysymään hyvänä. 

Yleensä jumppaajilla on aina kiire. Kehonhuollossa ja jumppatunnilla yritän hidastaa tahtia. Keskittyminen kehoon tuo mielen aina tähän hetkeen, koska keho on aina tässä ja nyt. Fyysisesti et voi olla missään muualla. Se tekee myös mielelle hyvää, kun välillä palautat itsesi tähän hetkeen.

Tanssia ohjatessa tempo on tietenkin nopea. Suunnittelen koreografiat niin, että ne olisi tarpeeksi helpot, niin että ensikertalainenkin pääsee tanssimaan. Yhden kappaleen sisällä on siksi aina paljon toistoa. Toisaalta välillä on tarpeen katsoa joitain liikkeitä auki hitaasti, jotta ne olisi helppo tehdä myös nopeasti. Tanssiliikkeetkin ovat melko yksinkertaisia, kun niistä riisutaan lantion keinutus ja näyttävät käsiliikkeet pois.