sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Ärsyttävän suolen oireyhtymä

Olen kärsinyt erilaisista vatsavaivoista koko ikäni. 10 vuotta sitten oireet olivat niin pahat,  että lähdin selvittelemään syytä silloisen työpaikkalääkärin kanssa. Sulkemalla pois muita sairauksia sain diagnoosin ärtyvän suolen oireyhtymästä. 

10 vuotta sitten kyseinen diagnoosi tarkoitti jokseenkin samaa kuin "tarkemmin määrittelemätön ruoansulatuksen häiriö". Fodmap-hiilihydraateista ei kukaan ollut kuullutkaan. Ryhdyin itse hoitamaan oireitani rajulla ruokavaliomuutoksella. Käytännössä karppasin, syöden aluksi hiivasyndrooman hoitoon suositellun ruokavalion mukaisesti.

Nykyiset oireeni eivät pahimmillaankaan ole mitään verrattuna siihen, mikä tilanne oli tuolloin 10 vuotta sitten. Nykyään, jos olen syönyt jotain sopimatonta, vatsani turpoaa,  on vähän kipeä ja olo hankala. Silti sekin on liikaa. Nyt, kun tiedän miten ihanalta tuntuu, kun ei tarvitse potea vatsavaivoja, en jaksaisi niitä ollenkaan.

Viime kesänä karsin kaikki fodmap-hiilihydraatit ruokavaliostani. Se auttoi oireiluun. Ruokavalion tulisi kuitenkin olla mahdollisimman monipuolinen ja oireita aiheuttavat fodmapit ovat myös hyvien suolistobakteerien lempiruokaa. Siksi olen yrittänyt taas palautella monia ruoka-aineita käyttöön. 

Eilen töissä jouduin toteamaan, että eväissäni oli jotain, mikä aiheutti vähän epämukavan olon. Yleensä minulla on jotain valmista ruokaa eväänä, mutta eilen oli porkkanaraastetta, vähäsuolaista tonnikalaa, rae- ja fetajuustoa. Epäilen tukalan olon aiheuttajaksi juustoja, etenkin raejuustoa, koska siinä oli normaalisti laktoosia.

Koska en pidä vatsakivuista (ei kai kukaan?) ja vatsani on jännesauman erkauman johdosta aivan tarpeeksi pömpöttävä muutenkin, aloitan taas rasittavan ruokien kyttäämisen. Stressin vaikutus oireiluun on suuri. Tutkimukset viittaavat myös siihen, että d3-vitamiinilla on oireita helpottava vaikutus. Oireiden voimakkuuteen vaikuttaa varmasti myös moni muu asia. Luotan, että jossain vaiheessa on varmasti tulossa kausia, jolloin pärjään vatsani kanssa paremmin. 

Minulle on uusi oivallus, että riisi sopii vatsalleni ainakin yleensä.

Pidän valkosipulista kovasti, mutta valitettavasti sipulit ärsyttävät ärtyvää suolta voimakkaasti.