perjantai 13. tammikuuta 2017

Elämäni ensimmäinen leuanveto!

Ja heti 30 lisää! Okei kuminauhan avulla,  mutta silti. Tai siis minulla oli oikeastaan kaksi kuminauhaa, ha ha! Kumppareista huolimatta oli mahtavaa viimein tajuta missä päin kehoa leuanveto tuntuu!

Olen tällä hetkellä cross trainingin tekniikkakurssilla. Aiemmin olen harrastanut cross trainingia pienryhmävalmennuksessa. Oikeastaan cross trainingissä on kyse vanhoista tempuista uudessa paketissa. Tai pikemminkin liudasta vanhoja temppuja yhdistettynä asiakkaita houkuttelevan nimen alle. En tarkoita tätä huonona asiana, vaan päinvastoin. Jotenkin cross trainingissä on onnistuttu saamaan hyvinkin perinteisestä kuntopiirijumpasta ja ei-niin-houkuttelevasta painonnostosta suosittu ja tehokas treenimuoto oheistuotteineen.

Lyhyt oppimäärä lajiin on T. J. Murphyn kirjoittama kirja Crossfit - Kuinka monipuolinen harjoittelu palautti kykyni juosta, jota suosittelen kuitenkin tietyn varauksin. Kirja oli viihdyttävä lukuelämys, mutta kirjoittaja hitusen liian hurahtanut ja amerikkalainen minun makuuni.

Eilen minulla oli käytössä jämäkät kuminauhat leuanvedoissa. Toinen oli littana muutaman sentin levyinen ja sen kaverina vähän ohuempi, parin sentin levyinen. Alla olevissa kuvissa on Liikkujamiehen kumpparit, jotka ovat ohuemmat kuin cross training -salilla. Kuminauhojen on oltava mieluiten valmiiksi luuppina olevia, ettei ne pääsee räsähtämään auki kesken kaiken. Jos haluat heti päästä kokeilemaan, kannattaa kurkata löytyisikö kuntosaliltasi tällaisia jostain tarvikekorista tai -hyllystä.

Voit ensin kokeilla yhdellä kumpparilla ja sitoa toisen viereen, jos tarpeen. Laita siis kuminauha tangon päälle ja vedä toisesta päästä niin, että tangon puolelle muodostuu silmukka. Kuvassa on kaksi ohkaista kuminauhaa vierekkäin, samaan aikaan silmukalle vedettynä. Ne voivat siis olla myös omissa silmukoissaan, sillä ei ole suorituksen kannalta väliä.

Jos tanko on korkealla, ota alle joku koroke (sivupöytä, steppilauta tms.), jonka avulla saat hyvän tukevan otteen tangosta. Kannattaa aloittaa kämmenet itseesi päin, koska se on vähän helpompaa kuin kädet toisinpäin. Astu toisella jalalla kuminauhan pitkän lenkin sisään ja suorista jalka. Nosta toinen jalka kuminauhajalan päälle. Jos kumppari on tosi jämäkkä, pyydä kaveria auttamaan. Roikut nyt jalasta kuminauhassa, kädet tukevasti tangolla. Aktivoi ensin yläselästä, eli siirry ensimmäiseksi passiivisesta roikkumisesta aktiiviseen roikkumiseen. Seuraavaksi kokeile nostaa leuka tangon yli. Killumasta pääset pois niin, että voit taas pyytää kaveria pitämään kuminauhasta kaksin käsin kiinni samalla, kun nostat jalan sieltä pois.

Alla liuta kuvia, joissa yritän selventää miten kumppari laitetaan tankoon ja minkälaisista kuminauhoista on kyse. Jämäkämmät versiot ovat siis muuten samanlaisia, mutta lituskaisemman mallisia, kun ovat leveämpiä. Nauhamaiset halvat vastuskuminauhat räsähtelevät aika helposti rikki, mutta voihan niitäkin toki kokeilla käyttää sitomalla ne päistä tukevasti kiinni. Kahvallisia kumppareita en itse lähtisi sitomaan, mutta jos omistat sellaiset, etkä ikinä käytä niitä, niin anna palaa! Tee kuitenkin sellainen solmu, jota ei ihan helpolla aukaista.