perjantai 16. joulukuuta 2016

Ulkoilemisen upeus!

Nolottaa myöntää, mutta ulkoileminen on mielestäni aivan törkeän siistiä! Hyvin keski-ikäistä ja kovin keskiluokkaista. 10 vuotta sitten olin huoneihminen ja saatoin viettää monta päivää sisätiloissa edes käymättä ulkona. Nyt se tuntuu aivan kummalliselta ajatukselta. En voinut hyvin, varsinkin nukkumisen kanssa oli pahoja ongelmia. En tajua, miten en silloin nähnyt ulkoilun puutteen suurta merkitystä huonoon olooni.En ikinä ajatellut itseäni koiran omistajana ennen kuin tapasin Liikkujamiehen. Olimme oĺleet alle puoli vuotta yhdessä,  kun yllätimme itsemmekin ottamalla koiranpennun miettimättä asiaa käytännössä ollenkaan. Harkitsimme yhden viikonlopun yli aina ajatuksesta päätökseen. Emme myöskään miettineet sitä, että koiran kanssa tulee väkisinkin ulkoiltua joka ikinen päivä säästä riippumatta. Hyvä niin, koska ulkoileminen on juuri niinä hetkinä eniten tarpeen, kun ei yhtään huvittaisi lähteä ulos. Illalla saattaa väsyttää valtavasti, mutta lyhyt happihyppely piristää sen verran, että jaksaa nukkua. Kuulostaa paradoksaaliselta, mutta kaikkihan me tiedämme, että väsymys ei vielä takaa helppoa unensaantia.

Silti varsinaisesti ulkoilun makuun pääsin vasta,  kun muutimme Lauttasaareen (jossa ulkoilijoita vilisee ruuhkaksi asti) ja tajusin ostaa aikuisikäni ensimmäiset toppahousut. Varusteilla on ulkoilussa läpi vuoden suuri merkitys, joka tietenkin korostuu syksyllä,  korostuu lisää talvella ja on erittäin korostunutta keväällä. Muutenhan ulkoileminen, havumetsän tuoksun hengittely ja lintujen katseleminen on ilmaista, joten varusteisiin voi ihan hyvillä mielin satsata. Pian voit myös huomata ulkoiluvarusteet niin mainioiksi,  että vaivihkaa huomaat käyttäväsi niitä ensin kauppareissulla, sitten töissä ja seuraavaksi ehdotat kahvittelua kavereiden kanssa termoskannun voimalla umpihangessa.

Ulkoilu onnistuu tietenkin missä tahansa vaatteissa, mutta jotta se olisi nautinnollista, kannattaa satsata hyviin varusteisiin. Pään kautta haihtuu lämpöä, joten pipo kannattaa olla päässä.  Uloin kerros, eli kengät ja takki, on tärkeimmät. Kuorihousuille annan ison suosituksen, ne toimii monenlaisella säällä viileästä ja sateisesta kesäillasta pikkupakkasiin, kunhan laitat lämmintä alle. 

Jos olet xs tai s-kokoinen nainen kannattaa ulkoiluvaatteita ostaa lastenosastoilta. Ainakin H&M:lta saa edullisia ulkoiluvaatteita ja koko 170cm sopii jopa s-kokoiselle miehellekin vallan mainiosti. Arvaatteko mistä olen ostanut toppa- Ja kuorihousut Liikkujamiehelle? Varustehankintalistalle kannattaa lisätä termospullo ja pahvimukit, koska mitä on ulkoilu ilman evästaukoa ja evästauko ilman kahvia?


Uusimmat toppahousuni (Raiski)! Siskoni oli laittanut nämä kierrätykseen, josta äitimme ystävällisesti pelasti ne minun käyttööni. 

Masentunut, stressaantunut tai muuten alakuloinen ja ahdistunut ystävä kannattaa viedä kävelylle. Ulkona on väkisinkin niin paljon virikkeitä,  että huolet helpottavat ainakin hetkeksi. Joka kerta ei tarvitse lähteä kansallispuistoon. Suomessa aivan jokaisen lähistöllä on jotain metsikköä tai kevyen liikenteen väyliä, joilla kävelemisellä on aivan yhtä hyvä vaikutus kuin kaikkein upeimmassa maisemassakin. 

Samoin, jos itse olet syystä tai toisesta allapäin, vihainen tai surullinen, kokeile kävellä pieni lenkki. Älä jää murehtimaan mitä laitat päälle ja miltä näytät,  tärkeintä on päästä ulos. Vedä hupparin huppu tiukasti pipon päälle ja lähde siihen suuntaan missä varmimmin et törmää kehenkään. 

Käveleminen on todella hyvää palauttavaa liikuntaa. Saat raitista ilmaa ja kestävyyskunto paranee, koska tempo on rauhallinen ja syke pysyy matalana.