perjantai 15. syyskuuta 2017

Juoksun tasotesti


Tällä viikolla oli juoksun pienryhmävalmennuksessa tasotestin aika. Edellinen testi tehtiin kaksi kuukautta sitten ja silloin mittasimme myös veren maitohapon määrän aina juoksuvetojen jälkeen. En muistanutkaan, että olin ottanut tavoitteeksi pystyä juoksemaan kaikilla sykealueilla ennen kuin nyt luin tuon postauksen.

Testi toteutettiin muuten aivan samalla tavalla kuin viimeksi, mutta ilman laktaattien mittaamista. Myöskään maksimisykettä emme selvittäneet. Käytännössä siis lämmittelimme ja sen jälkeen juoksimme neljä kertaa kilometrin verran pitäen lyhyet tauot vetojen välissä.

Minulla oli kierroksillani tavoitteena pitää sykkeet lähellä seuraavia: 1. 143, 2. 147 3. 165 ja 4. 172 iskua minuutissa. Kaksi ekaa kierrosta meni juosten, paitsi ihan vähän jouduin kävelemään tiputtaakseni sykettä. Silti ero kahden kuukauden takaiseen oli huomattava! Näissä kahdessa kierroksessa huomasi miten valtavasti peruskuntoni on parantunut. Kilometrivauhteina kehitystä oli tapahtunut alimmalla sykkeellä minuutin verran ja seuraavallakin sykealueella 45 sekuntia.  Kaikilla sykealueilla kilometrivauhti oli parantunut. Silti nopeimmalla kierroksella juoksin vain noin kuuden minuutin kilometrivauhtia, eli aiempi tavoitteeni juosta kymppi alle tuntiin ylihuomenna tuntuu käytännössä mahdottomalta. Tavoitteenani on a) päästä maaliin ja jos teen sen joko b) koko matkan juosten tai c) noin ajassa 1:10, olen erittäin tyytyväinen itseeni.