maanantai 19. joulukuuta 2016

Yhdessä yksin

Ryhmäliikunnassa toteutuu monenlaista sosiaalisuutta. Tunnille asiakkaana osallistuvalla on oma vastuu siitä, ymmärtääkö hän miten liikkeet tulee tehdä ja miltä ne tuntuu kehossa. Olet yksin sen tiedon kanssa,  voitko esimerkiksi vammoista johtuen tehdä jonkun liikkeen eikä sinun tarvitse mainita siitä edes ohjaajalle,  jos et halua. Monilla ryhmäliikuntatunneilla voit viettää koko tunnin halutessasi yksin, vaikka oletkin osa ryhmää.

Tunnilla on aina olemassa sinun ja ohjaajan välinen suhde, vaikka et sanoisi ohjaajalle sanaakaan. Hän on kuitenkin siellä sinua varten. Hän on suunnitellut tunnin ja yksi ryhmäliikunnan ja muun ohjatun liikunnan herkuista on siinä, että ohjaaja voi ohjata sinut tekemään jotain, mitä et yksin missään nimessä tekisi. 

Voi olla,  että tunnilla tehdään jotain mikä tuntuu raskaalta ja siksi epämiellyttävältä. Tässä muu ryhmä astuu tärkeään rooliin. Teet raskaalta tuntuvia asioita,  koska muutkin tekevät. Toisaalta saatat huomata, että et ole ainoa jonka mielestä se on raskasta. On ihan ok myös verrata itseään muihin ja huomata,  että on jossain asiassa toista parempi kunhan sen tiedon pitää itsellään.

Joskus tunnilla tehdään jotain, mitä et olisi itse keksinyt tehdä. Siellä voidaan myös tehdä asioita,  joita et yksin osaisi tehdä ja silloin ohjaaja toimii ennen kaikkea opettajana ja valmentajana. Joskus ryhmässsä voi kokeilla tehdä jotain, minkä tekeminen tuntuu vähän pelottavalta,  mutta uskallus kokeilla löytyy siitä, kuinka näkee muidenkin onnistuvan. Välillä ryhmäliikuntatunnilla tulee yllätettyä itsensä jaksamalla enemmän kuin kuvitteli. Nämä hetket ovat myös ohjaajalle tärkeitä ja mieleenpainuvia.

Omat tuntini ovat joulutauolla ja käytän tämän ajan omaan treenaamiseen, sekä kevään uusien tuntien ja tuntisisältöjen suunnitteluun. Eilen osallistuin kahteen keskenään hyvin erilaiseen ryhmäliikuntatilanteeseen asiakkaana. Ensimmäinen oli lähempänä pienryhmävalmennusta. Todella osaava ohjaaja kiersi yksitellen korjaamassa tekniikkaa ja häneltä tuli kysyttyä monia asioita. Ryhmän sisällä oli aika vähän keskustelua,  mutta yleisellä tasolla ikään kuin ohjaajan ja jokaisen ryhmäläisen välillä myös yleistä keskustelua kuitenkin paljon. Illalla kävin vielä toisessa paikassa ohjatulla venyttelytunnilla,  missä kukaan ryhmäläisistä ei sanonut sanaakaan ja ohjaaja ohjasi koko ajan koko ryhmää kerralla samaan aikaan. Molemmissa tunneissa oli puolensa ja helppo keskittyä itseensä ja omaan kehoon. 

Tykkään ohjata ryhmäliikuntaa yrityksissä. Tunnelma tunnilla on vapautuneempi, kun asiakkaat,  eli ryhmän jäsenet ovat tuttuja keskenään. Sellaisissa ryhmissä syntyy aina myös enemmän keskustelua, koska ihmiset eivät arastele puhua ääneen toistensa kuullen. Keskustelu on hyvä asia,  koska vain siten voi kysyä tarkennuksia, pyytää ohjaajaa näyttämään ja selittämään vaikeita kohtia ja vertaamaan muiden kokemusta tai oivalluksia liikkeestä omaansa. Välillä tämä toteutuu myös yleisillä liikuntasaleilla, kunhan porukka tulee vähän tutuksi ohjaajan ja muiden ryhmäläisten kesken.