maanantai 18. joulukuuta 2017

Laitteet kiinni ysiltä

Nukahtaminen on ollut viimeisen kuukauden ajan hankalaa. Olen aikoinani kärsinyt todella pahoista unettomuuskausista ja elellyt unirytmissä joka toinen yö unta, joka toinen ei. Nykyisin tarvitsen aivan vähintään kahdeksan tuntia unta joka yö, muuten minusta tulee kärttyinen ja hankala ihminen.

Nykyisin olen useimmiten iltaisin niin väsynyt, että uni tulee käytännössä heti. Jostain syystä nyt viimeisen kuukauden aikana uni ei ole tahtonut tulla. Ihan peruslevottomuuden lisäksi olen kärsinyt ahdistavista pakkoajatuksista. Siis fyysistä epämiellyttävää oloa aiheuttavista ajatuksista, joiden ajatteleminen pelottaa, mutta myös niiden ajattelematta jättäminen pelottaa. Minulla on ollut lapsesta asti taipumusta lievään pakko-oireiluun ja tunnistan näiden ajatusten liittyvän samaan kategoriaan.

Pakkoajatuksia pyrin lievittämään mindfullnessmeditaatiolla ja mäkikuisman avulla. Yleiseen levottomuuteen keksimme Liikkujamiehen kanssa jo joitain viikkoja sitten hyvin yksinkertaisen apukeinon: laitamme tabletin, tietokoneen ja kännykät pois tuntia ennen nukkumaanmenoa. Meillä on pitkään ollut tapana mennä kymmeneltä sänkyyn, eli kaikki älylaitteet menevät kiinni yhdeksältä. Simppeliä, mutta ah niin toimivaa!

Ostimme perinteisen FM -radion, jonka kuunteleminen iltapalalla ei vaikeuta nukahtamidta.