keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Flamenco aloittelijan silmin

Aloitin alkysyksystä flamencon harrastamisen. Tanssitausta muista lajeista helpottaa oppimista, mutta flamenco on silti aivan oma maailmansa, samalla tyylillä kuin baletti eroaa monista muista tanssilajeista. Flamencossa pääosassa on rytmi ja rytmi on aivan erilainen kuin läntisen maailman musiikissa ja tansseissa yleensä. 

Flamencotunti osuu minun lepopäivääni ja sopiikin palauttavaksi treeniksi hyvin. Lämmittelemme aina lantion ja rintakehän isolaatioilla ja se on ikään kuin dynaamista keskivartalon venyttelyä. Kun teemme tunnilla "jalkoja" tarkoittaa se käytännössä erilaisten koputusten opettelemista. Teemme yleensä aina pidempään jotain tiettyä yhdistelmää, jossa voi olla tasa-, kanta- päkiä- tai korkoiskuja. Rakastan jalkatreenin meditatiivisuutta. Jalkatyöskentely ja rytmissä pysyminen vaativat kaiken keskittymisen ja tyhjentävät pään muista ajatuksista todella tehokkaasti. Tuntuu ihanalta käyttää omaa kehoa ikään kuin soittimena. Jaloilla (ja käsiä taputtaen) saa yllättävän monia erilaisia ääniä aikaiseksi.

Opettajamme etenee opetuksessa johdonmukaisesti ja tuntuu, että olen oppinut lyhyessä ajassa todella paljon. Yleensähän kaikissa lajeissa juuri alussa tapahtuu nopeaa kehittymistä. Omilla tunneillani tehdään hyvin harvoin sellaista koreografiaa, jossa tanssissa olisi ikään kun joka iskulla oma askeleensa, koska asiakkaat ovat toivoneet kuntotanssia, jossa tulee kunnolla hiki ja muistaminen ei ole pääosassa. Sen takia on ihanaa saada keskittyä toisen tekemään, hienoon liikesarjaan ja opetella sitä rauhassa ja pikkuhiljaa pala kerrallaan.

Flamencoa voi aivan hyvin kokeilla tanssilenkkareilla tai hyvin jalassa pysyvillä korkokengillä, joissa on tukeva ja leveä korko. Toivon, että kukaan jota flamenco kiinnostaa ei jätä kokeilematta lajia varusteiden puuttumisen takia. Itse tiesin jo ensimmäisen tunnin jälkeen, että tämä laji tulee kulkemaan elämässäni mukana ja haluan kengät. Parin mutkan kautta löysin nauloitetut nahkaiset flamencokengät käytettynä 20 eurolla.