torstai 22. joulukuuta 2016

Öiset vinkit

Olen kärsinyt unettomuudesta ja nukahtamisvaikeuksista lapsesta asti. Kokosin tähän tekstiin parhaat vinkkini unen metsästykseen.

Lue kaunokirjallisuutta. Illalla romaanien lukeminen pakottaa keskittymään kirjan juoneen ja vie ajatukset pois oman elämän haasteiden ympäriltä. Tietokirjallisuus ei toimi, koska rupeat soveltamaan tietoa käytäntöön mielessäsi.

Lämpö rentouttaa. Laita villasukat jalkaan ja mikrossa lämmitettävä kauratyyny rentouttamaan niskan ja hartioiden aluetta. Itse ainakin jännitän stressaantuneena erityisesti niskoista ja välillä niitä on vaikea rentouttaa pelkällä tahdonvoimalla.



Käytä magnesiumlisää. Itse käytän sitraattimuodossa. Magnesiumin eri muodoista ja niiden imeytymisestä voi lukea lisää esimerkiksi Kaisa Jaakkolan kirjoista. Sopivan annostuksen löytää niin, että nostaa annosta joka ilta yhdellä tabletilla ja kun vatsa menee vähän löysälle, ottaa seuraavana iltana yhden vähemmän ja pysyy siinä. Itse tosin huomaan magnesiumin puutteen joka tapauksessa nopeasti ylimääräisistä sydämenlyönneistä ja jalkojen krampeista. Magnesium rauhoittaa, joten se kannattaa ottaa illalla. Magnesiumia voi käyttää myös voiteena tai öljyinä. Välillä laitan magnesiumöljyä myös isomman pikkuliikkujan jalkoihin ennen nukkumaanmenoa.

Muista, että ei ole maailmanloppu, vaikka et yhtenä yönä nukkuisi ollenkaan. Ei ole kivaa olla väsynyt, mutta pakon edessä pärjäämme parin tunnin yöunilla vallan mainiosti. Yöllä helposti tuntuu, että koko elämä vierii lumipallona kohti tuhoa, jos ei nyt saa nukutuksi. Se ei ole totta. Jos rupeat spekuloimaan mikä kaikki menee pieleen, koska et ole jo unessa, et varmasti saa unta.

Ulkoile päivällä mieluiten valoisaan aikaan. Myös iltakävely ennen nukkumaanmenoa voi toimia. Voit juostakin, mutta jos et ole tottunut juoksija, voi juoksu myöhästyttää unensaantia. Ulkoilusta kirjoitin hetki sitten, voit lukea sen täältä.

Uneen vaipumista voi usein häiritä erilaiset tehtävälistat ja päänsisäinen, lakkaamaton ideointi. Välillä parhaat ideat tuleekin juuri sängyssä. Kirjoita ne ylös. Yritä konkreettisesti siirtää ne päästäsi paperille. Näin voit luottaa, ettet unohda loistavia ideoitasi. Muista, että seuraavana päivänä levänneenä voit jalostaa niistä parempia kuin jos nyt lähtisit väsyneenä toteuttamaan niitä.

Käytän erilaisia ohjattuja meditaatioäänitteitä. Mark Williamsin, John Teasdalen ja Zindel Segalin kirjan Mielekkäästi irti masennuksesta mukana tulee todella hyviä mindfulness-meditaatioita. Myös Sami Minkkisen meditaatiot koen toimiviksi. Välillä väärinkäytän meditaatioita, kun meditaation lukija painottaa, että tarkoituksena on pysyä hereillä koko meditaation ajan, mutta tiedän, että tavoittelen pikaista unen saamista. 

Jos äänitteitä ei ole käytössä voi pelkkä keskittyminen hengitykseen tai kehon tuntemuksiin auttaa. Tarkoituksena on siis keskittyä vain tuntemaan miltä asiat tuntuu kehosta sisältäpäin, ei niinkään ajattelemaan sitä. Voit tarkastella miltä hengittäminen tuntuu tai miltä tuntuu niissä kohdissa kehoa, jotka ovat kosketuksissa sänkyyn.

Unen tarve on yksilöllistä. Liikun paljon ja tarvitsen kahdeksasta yhdeksään tuntia unta joka yö. Usein heräilen yöllä ja saatan käydä parikin kertaa vessassa yön aikana. Vaikka mahdollisimman pitkät katkeamattomat uniputket ovat ihanteellisia, ei satunnaisesta heräilystä ole haittaa. Muista myös lyhyet päiväunet, jos tuntuu, että yöuni jäi lyhyeksi.