torstai 8. joulukuuta 2016

Nenäkannun nerokkuus

Ensimmäisillä kerroilla sen käyttö sattuu. Pitkän tauon jälkeen se tuntuu epämiellyttävältä. Se helpottaa flunssan oireita enemmän kuin mikään muu ja siksi sitä haluaa käyttää. 

Käytä oikeasti lämmintä, melkein kuumaa, vettä, niin se sattuu paljon vähemmän. Silloin myös suola liukenee nopeammin ja helpommin ja se vaikuttaa siihen, miten paljon vesi tuntuu nenässä.

Nenäkannuja myy ainakin apteekit ja luontaistuotekaupat. Se tunnetaan myös nimellä sarvikuono. Hinta on muistaakseni jotain kympin luokkaa. Se kestää vaikka kuinka kauan, joten kallis hankinta se ei missään nimessä ole. Näitähän saa myös eri väreissä. Leopardikuvioista en ole löytänyt.


Näin minä huuhtelen nenäni, eli käyttöohjeet:

1. Valutan suoraan hanasta kannun täyteen lämmintä, melkein kuumaa vettä. Lisään mittalusikallisen jodioimatonta, hienoa merisuolaa. Mikä tahansa tavallinen suola käy, kunhan siihen ei ole lisätty jodia ja se on tarpeeksi pientä, että se sulaa veteen nopeasti.

2. Isken kannun kohti toista sierainta ja kallistan päätäni. Veden ei ole tarkoitus valua nieluun, mutta jos valuu, se ei haittaa. Muista avata suu ja hengittää suun kautta. Vähän aikaa sitten yllätyin tajutessani, että nenää huuhdellessa voi myös puhua samaan aikaan.

3. Olen malttamaton ja huuhtelen yleensä yhdellä kannullisella molemmat puolet. Koska huuhteleminen on tylsää ja vähän epämiellyttävää, lasken yleensä johonkin lukuun, vaikka 45 tai 60, ennen kuin vaihdan puolen.

4. Lopuksi kuivaan nenän ja turistan todella kevyesti. En siis niistä, vähän vain turistan nenästä ulospäin. Joskus olen flunssaisena tehnyt sen virheen, että olen voimalla niistänyt ja kipu korvassa oli kamala.

5. Huuhtelen kannun huolellisesti kuumalla vedellä ja nostan kuivauskaappiin alassuin kuivumaan.

 

Jos minulla on sellainen olo, että flunssa saattaa olla tulossa, juon lisäksi juomaa, jossa on inkiväärijauhetta kuumassa vedessä. Inkiväärissä on paljon sinkkiä. Sinkin on todettu nostavan vastustuskykyä ja lyhentävän flunssan kestoa. Jauhetun inkiväärin käyttö on paljon näppärämpää kuin tuoreen. Välillä juon juoman sellaisenaan, välillä lisään hitusen kanelia tai rooibosteepussin.