sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Kohti kympin kuntoa

Treenaan juoksua tällä hetkellä Espoon Rantakymppi mielessä. Tavoitteenani on ensinnäkin kyetä juoksemaan 10 km putkeen ja mieluiten käyttää sen juoksemiseen alle tunti. En oikeastaan tiedä tällä hetkellä kuinka realistinen tuo aikatavoite on. Olen aika varma, että pystyisin juoksemaan 10 km putkeen tälläkin hetkellä. Mukavaa se ei olisi, enkä halua sitä huvin vuoksi tehdä. Kun en saisi siitä hupia. Mutta noin teoriassa ajatellen, jos saisin siitä vaikka rahaa, juoksisin.


Ostin noin kuukausi sitten Polar M200 -rannetietokoneen käytettynä ja olen nyt seuraillut sykkeitäni aktiivisesti. Laite mittaa sykkeen ranteesta ja GPS:n avulla reitin ja nopeuden. On siinä aktiivisuuden ja unen seurantakin, mutta ne eivät minua tällä hetkellä kiinnosta. Koska olen juoksussa aloittelija, nousee sykkeeni helposti juostessa. Juoksuohjelmassani on välillä kävelyä juoksuosuuksien kanssa vuorotellen. Niillä saan sykkeen aina laskemaan ja jaksan juosta pidempään. 

Olen yrittänyt välillä saada sykettä laskemaan juostessa ilman, että tarvitsisi vaihtaa kävelyyn. Se on vaikeaa. Etenkin, kun polveeni rupeaa usein särkemään juuri hitaassa vauhdissa. Astun hitaasti juostessani todennäköisesti pahasti väärin oikealla jalallani. Jaksan juosta myös korkealla sykkeellä, mutta pahaltahan se tuntuu. Viimeksi,  kun polvi oli usein juostessa kipeä, venyttelin paljon pakaralihaksia ja reiden ulkosyrjää. Se auttoi. Minulla on nytkin todella kireinä juuri kyseiset paikat perjantain crosstrainingin askelkyykkykävelyistä ja valakyykyistä, eli pitää taas muistaa venytellä huolellisesti.

Merkkailen paperiseen juoksuohjelmaani aina keski- ja maksimisykkeitäni, sekä keski- ja maksiminopeuksiani. On ollut mukava huomata pientä kehittymistä niitä vertaillessa. Sykkeet tippuvat ja vauhdit kovenevat tasaisessa,  maltillisessa tahdissa. Ajattelin ruveta juoksemaan enemmän tai vähemmän Rantakympin reittiä nyt treenaillessa. Jos se syyskuussa tuntuisi vaikka vähän lyhyemmällä, kun reitti on jo tuttu.