lauantai 13. toukokuuta 2017

Liikkujanaisen liivitesti

Nyt, kun opettelen juoksemaan, huomaan, että urheiluliivivalikoimani vaatii täydennystä. Urheiluliivien pukeminenkin on välillä tuskaa ja niiden sovittelu erityisen piinallista. Mieluiten tilaan liivit netistä ja sovittelen kotona ilman tuskanhikeä sovituskopissa. 

Sovittaessani urheiluliivejä otan huomioon ainakin seuraavat asiat:

1. Tursuuko rinta tai kylki kupeista yli? Jos pursuaa, on koko liian pieni.

2. Nouseeko liivit takaa? Jos nousee, on koko liian suuri. 

3. Kokeilen hyppiä ja liikkua eri tavoin juoksua imitoiden ja hytkytellen ja tarkkailen pääseekö rinnat liikkumaan ylös alas.

4. Kiinnityksen olisi hyvä osua aluksi viimeisimpään hakaseen, eli isoimmalle säädölle, koska liivit kuluvat ja löystyvät käytössä.

5. Jos kaikki vaikuttaa hyvältä, kokeilen vielä treenipaitaa päälle ja tarkastelen miltä liivit näyttävät paidan alla.


Muuten ulkonällä ei ole hirveästi väliä urheiluliivejä valitessani, koska liivit jäävät aina paidan alle. Suosin kuitenkin tummia värejä, koska haluan, että hyvät liivit olisivat mahdollisimman usein pesussa (tummaa pyykkiä tulee pestyä useammin kuin vaaleaa) ja puhtaina valmiina seuraavaan treeniin ja ettei väri muutu lukuisissa pesuissa. Pesussa värjäytyneet, alunperin kirkkaat pastelli- tai shokkivärit ovat kamalan näköisiä.

Pienirintaisena tykkään, että kupeissa on vähän pehmustetta, eli toppausta. Se on kätevää myös sen takia, että nännit eivät näy vaatteista läpi. Tykkään liiveistä, joissa ei ole irroitettavia täytteitä, koska ne kuitenkin lähtevät paikoiltaan pesussa ja niitä saa olla koko ajan asettelemasa paikoilleen. Jos irtotoppaukset kuivuvat rytyssä, on seuraavassa treenissä muhkuraiset rinnat. Olen ommellut muuttamalla pistolla kolmesta eri kohtaa kiinni monet irtotoppaukset. Hakaskiinnitteiset liivit pesen aina pesupussissa ja myös karkuun päässeet irtotoppaukset on kivempi saalistaa samasta pussista, eikä muun pyykin seasta.

Edullisia toppimaisia liivejä laitan usein kahdet päällekkäin. Joskus puen myös yksinkertaisen lyhyen toppiliivin toisten liivien päälle antamaan lisätukea. Alla arvioni muutamista eri tyylisistä ja eri hintaluokan liiveistä.


Better Bodies Sports Bra

Hinta: 49,90
Toppaus: Ei varsinaisesti toppauksia, mutta monta kerrosta kangasta, eli kevyesti pehmustettu
Kiinnitys: Pään yli puettava, takana hakaskiinnitys
Olkaimet: Säädettävät
Rytkytys- ja hytkytystesti: 2/5 En lähtisi lenkille näissä, tanssiinkin harkitsisin toisia liivejä päälle.


Ei muuta erityistä kuin korkea hinta malliin nähden. Suosittu merkki tietyissä piireissä, ilmeisesti sen takia maksaa. Ei jatkoon.


SOC Basic Sports Bra
Hinta: 9,90
Toppaus: Ei pehmusteita
Kiinnitys: Pään yli puettava, ei kiinnitystä
Olkaimet: Olkaimia ei voi säätää
Rytkytys- ja hytkytystesti: 1/5 Ei mitään tukea! 


Olen normaalisti kokoa S 36/38. SOC -merkin vaatteissa usein 38. Näistä koko 40 oli nippa nappa sopiva, ehkä jopa liian pieni. Näistä minulla ei ole oikeastaan mitään hyvää sanottavaa. Ihan turha sanoa edes, että hinta olisi hyvä, kun tosiaan mitään tukea ei ole. Arkikäytössä voisi mennä, mutta sitten haluaisin vähän toppausta. Ei todellakaan jatkoon! 


Nike Pro Pad Bra
Hinta: 44,00
Toppaus: Irroitettavat pehmusteet, helposti väärässä kohdassa tehden rinnoista muhkuraisen näköiset.
Kiinnitys: Pään yli puettava, ei kiinnistystä
Olkaimet: Ei voi säätää, muttei tarvitsekaan.
Rytkytys- ja hytkytystesti: 4/5


Toppimalliselta liiviltä yllättävän paljon tukea! Edessä oleva "ilmastointirei'itys" on lähinnä vitsi, koska reikien takana on pehmustetta ja kangasta. En tosin testannut näitä hikoillessa, koska tähän hintaan haluan liivien olevan oikeasti hyvät. Ei siis jatkoon, mutta harkitsin. Ehkä hyvällä alennuksella pääsisivät käyttöön.Casall Sculpture Sports Bra
Hinta: 59,90
Toppaus: Sisäänrakennetut, isot pehmusteet.
Kiinnitys: Pään yli puettava, takana vähän perinteisestä poikkeava, muovinen hakaskiinnitys.
Olkaimet: Ei voi säätää, muttei tarvitsekaan.
Rytkytys- ja hytkytystesti: 5/5 Kuin taikaa, mikään ei liiku! *Muokkaus: 3,5/5Pystyssä töröttävät kupit ovat aggressiivisen näköiset. Näitä kokeilin poikkeuksellisesti sovituskopissa ja kokeiltuani aluksi väärää kokoa, oli helppo huomata oikea koko sopivaksi. Ensin kokeilemissani kupit jäivät tyhjiksi, mutta kainaloiden alta löytyi paljon tavaraa, joka pyrki ulos. Näistä ainoat, joissa koot menevät kuppikoon ja rinnanympäryksen mukaan.

*Muokkaus: Juoksin tänään ensimmäistä kertaa nämä päällä ja valitettavasti tuki ei ollut yhtä hyvä kuin mitä hytkynrytkyntesti lupaili.


H&M Sport 
Hinta: 24,90
Toppaus: Sisäänrakennetut, maltilliset pehmusteet.
Kiinnitys: Pään yli puettava, takana hakaskiinnitys.
Olkaimet: Säädettävät.
Rytkytys- ja hytkytystesti: 3/5Näitä minulla on kahdet eri värisinä. Edulliset ja monikäyttöiset. Tosi mukavat päällä ja tukevat tarpeeksi esimerkiksi crosstrainingissa ja tanssiessa. Juostessa laitan toppimallisen liivin päälle.